WK 2010 : Nederland - Slowakije

De 2e ronde, oftewel de 1/8 finales. Nederland is er klaar voor!

Deze keer tegen outsider Slowakije, de nummer 2 uit poule F.

Niks geks in de opstelling, behalve het feit dat Arjen Robben voor het eerst weer in de basis speelt!

De Slowaken lieten na twee minuten de eerste serieuze doelpoging van de wedstrijd noteren. Erik Jendrisek had alle tijd om uit te halen, maar zijn schot van net buiten de zestien zeilde een halve meter over de lat. Nederland werd voor het eerst gevaarlijk via Robin van Persie, die een voorzet van Dirk Kuijt via het lichaam van Radoslav Zabavnik naast kopte. De aanvaller van Arsenal was vier minuten later wederom betrokken bij een aanval van Oranje toen hij Wesley Sneijder in stelling bracht; de kleine Utrechter drukte echter te slap af.

Na achttien minuten was het wel raak via Arjen Robben, die door de kuitblessure van Rafael van der Vaart in de basis begon op de rechtervleugel. Na een fenomenale dieptepass vanSneijder volgde het bekende ritueel; de bal controleren, naar binnen komen en vernietigend uithalen. Jan Mucha was volstrekt kansloos op het balletje in de korte hoek. Van Persiefungeerde hierbij handig als bliksemafleider.

In de laatste tien minuten van het eerste bedrijf, waarin Robben van arbiter Alberto Undiano Mallenco nog geel ontving voor een vermeende bewuste handsbal, kreeg Oranje nog mogelijkheden via Van Persie. De spits, die later gewisseld zou worden, kon Mucha echter tot twee keer toe niet op de proef stellen.

Na de rust startte Nederland fel en waren Robben (schot verre hoek) en Joris Mathijsen(intikker) dichtbij de 2-0, maar redde Mucha knap. Ook een tegenstoot waarbij Sneijder het eindstation was, leverde geen goal op. Wat volgde was een fase waarin Slowakije wat meer druk zette op de laatste lijn van Oranje.

Echt grip op het duel kregen de Oost-Europeanen niet, al kreeg de ploeg wel twee levensgrote kansen. Maarten Stekelenburg redde echter fraai met de vingertoppen op een poeier van Miroslav Stoch en was enkele seconden later weer de held toen hij Robert Vittek het scoren belette.

Tot een gelijkmaker kwam het daardoor niet. Met de ingevallen Eljero Elia en Klaas-Jan Huntelaar in de gelederen liep Oranje vervolgens uit naar 2-0 via Sneijder, die de bal na een zeer behendige actie van Dirk Kuijt voor het intikken had.

In de laatste minuut van de extra tijd kreeg Slowakije nog een penalty, omdat Stekelenburg in de ogen van de scheidsrechter Martin Jakubko onreglementair tegen het gras werkte. Vittekliet de Ajax-goalie vervolgens kansloos vanaf elf meter. Undiano floot direct daarna voor het eindsignaal.

Uitslag dus 2-1, wat betelent .. door naar de volgende ronde! De kwartfinales!! Er waren 61962 toeschouwers.